Sähköinen asiointi

Vinkkejä asumiseen

Veden säästäminen 

Vettä kuluu asukkailtamme noin 110 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Vuotava hana tai WC-istuin lisää vesilaskua huomattavasti. Tippa sekunnissa tekee jo lähes 10 000 litraa vuodessa. WC-istuimen jatkuva noin tulitikun paksuinen vuoto aiheuttaa 7 500 euron lisälaskun vuodessa. Jos havaitset vuotavan vesihanan tai wc-istuimen asunnossasi, tee vikailmoitus. 

Energiansäästö

Energiakulujen eli lämmön, sähkön ja veden osuus hoitokuluista on Koasilla 37 %. Asukkaamme maksavat energiakuluja peräti 2 6000 000 € vuodessa. Energiaa voidaan säästää pienillä ja yksinkertaisilla toimenpiteillä. Säästö energiakuluissa tarkoittaa myös pienenpää vuokraa. Sammuta tarpeettomat valot ja näytöt, alenna huonelämpötilaa, tuuleta oikein tai käytä vettä harkiten - näin me kaikki voimme tehdä oman osuutemme energiankulutuksen vähentämiseksi.

Sisäilmaongelmat

Home on ongelma etenkin huonosti tuuletetuissa ja siivotuissa pientaloissa. Kerrostaloissa homeongelmia voi syntyä kosteissa tiloissa, jos siisteys pettää. Syynä voi olla myös huono ilmastointi, joka voi johtua siitä, että ilmastointi on estetty jättämällä venttiilit pesemättä tai tukkimalla ne. Kaikki lika kosteissakaan tiloissa ei aina ole hometta, mutta jos epäilet sitä, tee välittömästi vikailmoitus.

Punahomeen näköinen lika kerääntyy kosteissa oloissa erityisesti kaakeleiden alaosiin. Pesu kerran kuussa pitää lian poissa. Home pysyy kurissa, kun pidämme paikat siisteinä ja kuivina.

Ilmanvaihto

Useimmissa taloissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Tämä tarkoittaa sitä, että raitis ilma tulee asuntoihin ulkoseinissä tai ikkunoissa olevien korvausilma-aukkojen kautta ja ilma poistuu keittiön, wc:n ja kylpyhuoneen poistoilmaventtiileistä huippuimurien avulla. Ilman kulkiessa asuintilojen läpi koko asunnon ilma pysyy puhtaana ja raikkaana.

Huippuimurit ja asuntojen poistoilmaventtiilit on säädetty siten, että rakennuksen ilmanvaihto on tasapainoinen. Venttiilien tukkiminen tai säätöjen muuttaminen sekoittaa tämän tasapainon ja ilmanvaihto koko talossa muuttuu. Imureilla poistettavaa ilmamäärää vastaava korvausilma tulee asuntoihin vanhemmissa rakennuksissa ikkunoiden tiivistämättömien yläpuitteiden raoista ja uudemmissa tätä tarkoitusta varten ikkunaseinille tai ikkunoiden puitteisiin asennetuista korvausilmaventtiileistä. Raitisilmapattereilla varustetuissa taloissa korvausilma tulee patterin takana sijaitsevasta venttiilistä. Tiivistämättömien rakojen ja venttiilien on oltava auki. Jos korvausilman tulo estetään, ovat asunnot kuin pulloja, joista huippuimuri turhaan yrittää imeä ulos yhä huonommaksi, kosteammaksi ja epäterveellisemmäksi muuttuvaa ilmaa.

Keittiöissä lieden yläpuolella ja kylpyhuoneissa olevien poistoilmaventtiilien säännöllinen puhdistus kuuluu asukkaille. Yksinkertainen tapa puhdistaa venttiili on laittaa astianpesuaineeseen kostutettu riepu esimerkiksi veitsen ympärille ja pyyhkiä tällä venttiilin raot puhtaiksi ja lopuksi viimeistellä työ puhtaalla kostealla rievulla. Venttiilin säätöjä ei saa muuttaa eli venttiilin keskiosaa ei saa käännellä. 

Keittiössä saattaa olla myös rasvasuodatin liesikuvun alapinnassa. Rasvasuodatin on metalliverkkorakenteinen suodatin, jonka puhdistaminen on tehtävä vähintään 2 kk välein. Rasvasuodatin irrotetaan ensin kiinnikkeistään liesikuvusta ja sen jälkeen suodatin pestään kuumassa astianpesuainevedessä liottamalla ja harjaamalla. Lopuksi suodatin huuhdellaan. Jos rasvasuodatin on rasvan ja pölyn peitossa, ilma ei vaihdu asunnossa ja tulipalon riski kasvaa. Muista siis huolehtia, että rasvasuodatin pysyy puhtaana!

Jos huoneilma tuntuu tunkkaiselta ja/tai ikkunat huurtuvat, puhdista ensiksi venttiilit ja rasvasuodatin edellä kuvatulla tavalla. Tarkista ovatko korvausilmaventtiilit auki ja poista mahdollisesti itse asennetut ylimääräiset tiivisteet ikkunoiden yläpuitteista. Testaa pysyykö paperi imun voimasta poistoilmaventtiilin päällä. Jos paperi ei pysy, tee vikailmoitus.

Koneellisella tulo-/poistoilmanvaihtojärjestelmällä varustetuissa taloissa raitisilma tuodaan koneellisesti esilämmitettynä tuloilmaventtiilien kautta asunnon oleskelutiloihin. Venttiilien puhdistus tapahtuu samoin kuin poistoilmanvaihtojärjestelmässä. Kun muutat asuntoon, johon tuloilma tuodaan koneellisesti sisään puhaltamalla, virtaukseen tottuminen vie oman aikansa. Ethän siis tuki ilmanvaihtoventtiileitä!